Det vil bli foretatt en oppdatering av Nakos i dag, 03.03.2016 klokken 15:00.

Hoppa över nyhets- og infotavle

Nyhets- og infotavle

Bild av Nora Seland
Lansering av hjertestarterregisteret og 113.no
av Nora Seland - onsdag, 19 april 2017, 11:09
 

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og daglig leder i NAKOS Jan Erik Nilsen- Målet er at alle hjertestartere er tilgjengelige for AMK slik at de kan gi informasjonen videre til publikum, sa Helse- og omsorgsminister Bent Høie, på lanseringen av det offentlige hjertestarterregisteret.

På nettsiden 113.no er det nå mulig å registrere hjertestartere.
- Det er viktig at alle som har en hjertestarter logger seg inn på 113.no og legger inn infomasjon, oppfordret Høie. Dette øker sjansen for å redde liv.

Mange aktører
Helse- og omsorgsdepartementet besluttet i 2015 at det skulle opprettes et hjertestarterregister i offentlig regi. Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) fikk oppdraget av Helsedirektoratet. Prosjektleder Siw Lilly Osmundsen har stått i spissen av arbeidet.

- Arbeidet har involvert mange aktører og det er mange brikker som har måttet komme på plass, før vi nå endelig kunne lansere det offentlige registeret. Vi er nå inne i en spennende fase der vi er i gang med å få registeret på kartene i AMK-sentralene, noe som vil bidra til å redde flere liv, forteller Osmundsen.

 
Bild av Nora Seland
Nytt e-læringskurs
av Nora Seland - onsdag, 19 april 2017, 11:09
 

Nasjonal veileder for helsetjenestens organisering på skedestedI januar kom den nasjonale veilederen for helsetjenestens organisering på skadested IS-2536. Fra i dag kan du ta et e-læringskurs her på portalen, som har som målsetting å gi en innføring i veilederens innhold. Kurset er åpent for alle.

 
Bild av Nora Seland
Foredrag på nett
av Nora Seland - måndag, 27 mars 2017, 11:34
 

Konferansen Skandinavisk Akuttmedisin er over for denne gang. To flotte dager med gode faglige presentasjoner og mange interessante diskusjoner. For deg som ikke fikk deltatt, og for deg som gjerne vil se foredragene en gang til, ligger nå de fleste foredragene ute på nett.

 
Bild av Nora Seland
Nysgjerrig oppfinner
av Nora Seland - torsdag, 9 februari 2017, 07:47
 

Seniorforsker Lars WikSeniorforsker ved NAKOS, Lars Wik, har siden begynnelsen av 2000-tallet utviklet flere nye produkter til bruk inhospitalt og prehospitalt. I 2016 kom to nye oppfinnelser ut på markedet.

Ideen til "Intubation Assist" fikk han allerede i 2003. To elektroder på brystkassa måler egenskaper i brystkassa/lungene mellom det å blåse luft ned i lungene, kontra det å blåse luft ned i magesekken.
- Ved anestesi og avansert hjerte-lungeredning har man et behov for å kontrollere luftveiene til pasienten, forteller Wik. Det gjøres ved å putte et plastrør ned i luftrøret, for dereter å puste for pasienten. Putter man derimot plastrøret i spiserøret, uten å oppdage det, vil pasienten dø eller få en ikke reparerbar hjerneskade.

Nedkjøling og overoppheting
De...

Läs fortsättningen på detta ämne
(258 ord)